menu

Hobaho zelfstandig verder!

Hobaho zelfstandig verder!

(op de foto van links naar rechts: Hans Molenaar, Theo Aanhane, Arno Verkley)

Het management van Hobaho heeft met Dümmen Orange overeenstemming bereikt over de overname van Hobaho. Hobaho is sinds 2016 onderdeel van Dümmen Orange, maar gaat nu zelfstandig verder als specialist in bemiddeling, veiling en veredeling van bolgewassen. Dümmen Orange legt de focus op veredeling en vermeerdering van snijbloemen en pot- en perkplanten. 
De verzelfstandiging is mede mogelijk gemaakt door MGF, een investeringsfonds dat gespecialiseerd is in Management Buy-Out.

 


Per 1 juli 2024 komen de aandelen van Hobaho Horti Groep B.V. (waaronder Hobaho B.V., Testcentrum voor Siergewassen B.V. en Boeket  Handelmaatschappij B.V) in handen van het huidige management, bestaande uit Theo Aanhane (algemeen directeur), Hans Molenaar (manager financiën) en Arno Verkley (manager ketendiensten). De Ondernemingsraad van Hobaho heeft positief gereageerd op deze overname. Het bedrijf heeft momenteel 58 medewerkers in vaste dienst. Voor hen heeft de overname geen gevolgen. MGF is als minderheidsaandeelhouder en adviseur op de achtergrond betrokken.

De afgelopen jaren heeft  Dümmen Orange samen met Hobaho, fors en met succes geïnvesteerd in de veredeling van bolgewassen en ondersteunende technieken, zoals biotoetsen en snelle vermeerdering. Dit heeft de ontwikkeling van nieuwe, sterkere rassen een enorme impuls gegeven. Hobaho’s Testcentrum voor Siergewassen zal deze ontwikkeling in de nieuwe situatie onverminderd voortzetten. De focus ligt hierbij op de gewassen tulp, lelie, hyacint en gladiool. Met Dümmen Orange zijn goede afspraken gemaakt over toegang tot de beschikbare kennis en capaciteiten.

Vanzelfsprekend blijft Hobaho intensief samenwerken met ondernemers in de sector en onderzoeksinstellingen met als doel de bollenteelt gezonder en duurzamer te maken.

Quote Theo: "De keuze van Dümmen Orange om zich te richten op de veredeling en vermeerdering van snijbloemen en pot- en perkplanten sluit niet aan bij onze ambitie om de positie van Hobaho in bemiddeling én veredeling juist verder te versterken. Continuïteit en betrouwbaarheid zijn daarvoor van essentieel belang. Nu het harde werken en de investeringen in onze veredeling zijn vruchten af beginnen te werpen, zou het natuurlijk doodzonde zijn om niet op dezelfde voet verder te gaan. Ik ben dan ook zeer enthousiast over de overname en samen met Hans, Arno, onze collega’s en MGF, heb ik alle vertrouwen in de toekomst van Hobaho.” 

Quote Anthony Christiaanse, CEO van Dümmen Orange: “De verkoop van Hobaho markeert opnieuw een stap in de verdere aanscherping van onze bedrijfsstrategie. Onze focus ligt op de veredeling en vermeerdering van snijbloemen en pot- en perkplanten. Dáár willen we de investeringen doen die nodig zijn om onze posities in die segmenten te versterken en uit te bouwen. Het segment waarop Hobaho zich richt, en de producten en diensten die het bedrijf levert, staan wat verder weg van onze core business. We zijn ervan overtuigd dat Hobaho in goede handen is bij het huidige managementteam en wensen hen heel veel succes bij het voortzetten van deze succesvolle onderneming."

Over het investeringsfonds MGF  MGF investeert in kansrijke ondernemingen in het MKB die behoefte hebben aan risicodragend kapitaal voor een Management Buy-Out of voor Groei. MGF is een uniek investeringsfonds. Participatie van MGF maakt het mogelijk dat het management in twee stappen een volledige Management Buy-Out kan realiseren. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat MGF slechts minderheidsparticipaties verwerft en de DGA een kooprecht heeft op onze aandelen voor een afgesproken waarderingsformule. MGF is opgericht in 2012 en heeft met Hobaho een vliegende start voor haar recent gestarte derde fonds. Het fonds heeft een beoogde omvang van € 32 mio en wil dat investeren in 10 tot 15 groeiende MKB bedrijven. 

Misschien ook interessant

16 november

Nieuwe directeur Hobaho plant eerste bollen in Keukenhof

1 juli

Bloembollenveiling Hobaho start woensdag 10 juli a.s.