menu

First Lady Jill Biden doopt Nederlandse tulp die haar naam draagt

First Lady Jill Biden doopt Nederlandse tulp die haar naam draagt

De tulp is ontwikkeld door Hobaho by Dümmen Orange in samenwerking met Remarkable Tulips.

Amerikaanse First Lady Dr. Jill Biden heeft woensdag zelf de Nederlandse tulp gedoopt die haar naam draagt. De Jill Biden tulp is lang en elegant, heeft een vriendelijke abrikooskleur die goed bij de uitstraling van Dr. Biden past en de franjes van de bloem zijn een knipoog naar de 'fringe' waar ze mee uit te tekenen is. De First Lady doopte haar tulp in de residentie van de Nederlandse ambassade in Washington D.C.


De Jill Biden tulp is ontwikkeld door Hobaho by Dümmen Orange en zal worden geëxploiteerd door  Remarkable Tulips. Ze behoort tot een sterk ras waar intensief aan gewerkt is sinds de eerste kruising twintig jaar geleden. Met de vernieuwende aanpak die enige jaren geleden is ingezet op het gebied van veredeling, merkers en resistenties, kunnen we zeggen dat de Jill Biden tulp een ras is die goed te vermeerderen is en vrijwel niet vatbaar is voor ziektes en plagen.  De aan populariteit winnende gefranjerde tulp is veredeld voor de broeierij, maar ook goed geschikt voor de droogverkoop.  De franjes van de tulp glinsteren als de zon erop schijnt, en dat past goed bij het optimisme waar de huidige First Lady om bekend staat. Directeur Foeke Gardenier heeft de First Lady na de doop geïnformeerd over de karakteristieken van de tulp.

 

 

Tulp als krachtig symbool

De tulp is nog altijd een van de krachtigste, internationaal herkenbare symbolen van Nederland en mateloos populair in Amerika. Met dank aan de bijzondere relatie tussen de Nederlandse bloembollensector en de autoriteiten in de Verenigde Staten. In 1951 tekenden Royal Anthos, het ministerie van LNV en het United States Department of Agriculture een overeenkomst waarmee het zogenaamde Pre Clearance Programma van start ging

Succesvol Pre Clearance Programma

Dit programma borgt de kwaliteit en de gezondheid van bloembollen en vaste planten: enerzijds door strikte normering voor ziekten en plagen en anderzijds doordat Amerikaanse en Nederlandse inspecteurs gezamenlijk al in Nederland fytosanitaire inspecties uitvoeren. Onder het Pre Clearance Programma worden jaarlijks zo’n 1 miljard bloembollen geëxporteerd. Tulpen hebben daarin met 45% verreweg het grootste aandeel. Anthos voorzitter Henk Westerhof memoreerde dit in zijn toelichting voorafgaand aan de doopplechtigheid.

Lisse, 5 april 2023

Remarkable Tulips

Het doel van Remarkable Tulips is om op basis van samenwerking, innovatie en technologie nieuwe exclusieve tulpenrassen te verkrijgen die een duidelijke meerwaarde vertonen. Remarkable is opgericht in 1996 en houdt zich samen met Hobaho by Dümmen Orange bezig met de veredeling, teelt, exploitatie en marketing van nieuwe tulpen. Het is een samenwerkingsvorm waarin wordt deelgenomen door een groep van gerenommeerde bedrijven die gespecialiseerd is in het kweken, broeien en vermarkten van tulpen.

Hobaho by Dümmen Orange

Hobaho by Dümmen Orange is al honderd jaar gespecialiseerd in de bemiddeling en de veiling van bloembollen, knollen en vaste planten. Daarnaast veredelt het Testcentrum van Hobaho sierbolgewassen en wordt er veel gedaan aan onderzoek naar resistenties onder andere in de tulp. Hobaho is onderdeel van Dümmen Orange, wereldleider op het gebied van productie en veredeling van uitgangsmateriaal voor de sierteeltsector.

Misschien ook interessant

6 juni

Introductie nieuwe soort - Butterfly Lily