Tulpen liggen goed in de markt

Tulpen liggen goed in de markt

Datum: 15 april 2015

Het tulpenbroeiseizoen is bijna ten einde. Hoewel de prijzen de eerste weken van het jaar mager waren, trok het daarna behoorlijk aan. Het Top7 Broeibollenteam van Hobaho maakt de balans op en legt uit hoe dat komt. ‘Tulpen zijn gewild.’

De meeste tulpenbroeiers die op de veilingklok aanleveren, kijken terug op een geslaagd seizoen. Dat stelt het Top 7/Broeibollenteam van Hobaho. De eerste weken waren niet best, maar vanaf week 3 begon de vraag toe te nemen en trokken de prijzen aan. Dit is nog steeds zo. “Er was te vroeg, te veel product”, verklaart intermediair Rober Dol. “De retail begint pas in week 3 of 4 met acties. Vanaf dat moment neemt de vraag toe.”
De oorzaak van de grote hoeveelheid tulpen in de eerste weken van het jaar ligt in het broeischema. Broeiers beginnen simpelweg te vroeg met te veel. “Aan de andere kant, je kunt niet alleen zes weken per jaar broeien”, zegt Dol. “Je wilt vroeg genoeg beginnen en je wilt niets missen.” Simon Huisman raadt broeiers aan vooral hun licht op te steken bij productspecialisten Peter Edelaar en Jaap Houwer van FloraHolland. “Zij hebben een goede analyse van de markt en een beeld van de broeischema’s.”
Vanaf week 4 zijn de klokprijzen gestegen. Tot op heden blijven ze op een goed niveau. De grotere, zwaardere tulpen vormden een uitzondering en werden niet beter betaald dan voorgaande jaren. De roze cultivars lagen evenmin goed in de markt.
 
Onderhandeling
Broeiers die op contract leveren, hebben niet geprofiteerd van de goede klokprijzen, constateert Huisman. Ongeveer een derde van alle tulpen komt voor de klok, de rest wordt via bemiddeling afgezet. De contractbroeiers kunnen de goede prijzen van dit jaar echter wel gebruiken als referentiepunt voor hun contractonderhandelingen voor het volgend jaar, zegt Eric Steltenpool.
Al met al heeft de branche geprofiteerd van de aanhoudende vraag naar tulpen in Europa. De retail heeft daardoor moeten bijkopen op de klok en dat was gunstig voor de prijsvorming van vrijwel het hele sortiment. Buitenlandse broeiers hebben volop mee geprofiteerd van de goede resultaten, zoals zij ook last hebben als de prijzen slecht zijn.
Het sentiment voor het broeierijseizoen 2016 zal worden beïnvloed door de oogstresultaten van dit jaar. De groothandel die de buitenlandse broeiers bevoorraadt, zal de oogst afwachten en ook de teler-broeiers kijken de kat uit de boom. Als deze laatste groep een contract voor twintig miljoen tulpen heeft gesloten, maar de oogst van zijn eigen bollen is 18 miljoen stuks, dan moet hij bijkopen. Als de oogst echter 24 miljoen bollen is, dan zal hij de 4 miljoen bollen elders moeten afzetten.
“De complexiteit van de markt maakt het lastig om een voorspelling te doen”, zegt Steltenpool. “Hier is juist een rol voor bemiddeling weggelegd. De partijen weten niet precies van elkaar welke keuzes zij maken. Hier kan Hobaho-bemiddeling een adviserende rol spelen, omdat de bemiddelaars een overzicht van de totale markt hebben.”
De goede klokprijzen van dit jaar leiden tot opwaartse druk op de bollenprijs voor het broeisseizoen 2016, met name op de ‘tienen’ en ‘elven’. Geel, rood, gekleurde rand en oranje liggen goed in de markt. “De hogere bolprijzen moeten wel worden vertaald naar goede bloemenprijzen”, zegt Dol. “Want de aantrekkende markt en het positieve sentiment betekenen niet automatisch dat het rendement in 2016 goed gaat worden.”
Hobaho Bemiddelen spreekt voor de kwekerij dan ook nog niet van een jaar met een ‘gouden randje’. De intermediairs zien vooral een omslag naar een rendabele teelt ontstaan. “De kwekerij komt terug van een lange periode waarin onder de kostprijs werd geproduceerd naar een niveau met een gezond rendement. Telers en broeiers kunnen na een goed seizoen echter niet achterover leunen. We moeten de kwaliteit blijven bewaken, anders koopt de consument onze tulp niet meer. Wellicht moet je daarom nu nog wel alerter zijn dan met een periode van slechte prijzen.”

facebook Deel op Facebook
twitter Plaats op Twitter
email Stuur link naar een vriend
printer Print deze pagina
‹ Terug naar overzicht