Terugblik tulpenseizoen: grillige oogst, vlotte handel

Terugblik tulpenseizoen: grillige oogst, vlotte handel

Datum: 22 september 2014

Begin september is de meeste tulpenhandel gedaan. Van overschotten is dit jaar geen sprake, dus het is zoeken voor de vertegenwoordigers van Hobaho om de resterende vraag in te vullen. Rober Dol, Nico Wiering en Kuno Zonneveld kijken terug op een heel grillig seizoen. De oogst was duidelijk minder dan verwacht en de handel verliep vlot, maar de onderlinge verschillen waren groot.

Het beeld dat hun collega’s in juli schetsten van de tulpenoogst, komt aardig overeen met wat Rober Dol, Nico Wiering en Kuno Zonneveld aan het einde van het seizoen constateren. De tulpenoogst was heel grillig. Dat heeft in de eerste plaats te maken met het natte najaar. “Op sommige percelen was de oogst al ‘weg’ in november”, merkt Wiering op. “Daar is na het planten zo veel water gevallen, plaatselijk tot wel 100 millimeter. Het perceel waar de bollen staan is dan erg bepalend voor de opbrengst.” Desondanks leek het lange tijd een meer dan prima tulpenoogst te worden, ingegeven door het prachtige voorjaar. “De opkomst was mooi gelijkmatig. Het was vroeg warm en er viel op z’n tijd een buitje, waardoor tegen het einde van het seizoen bijna niemand meer aan beregenen dacht. De pinksterbrander die half juni volgde heeft daardoor grote impact gehad”, aldus Dol. “Bovendien was er sprake van een na-effect van 2013”, voegt Zonneveld toe. “Door het toen zo late seizoen zijn bepaalde partijen te vroeg gerooid, ook plantgoed en dat merk je het jaar erop in de kwekerij.”
 
Uitschieters
De Hobaho-vertegenwoordigers schatten de totale opbrengst op zeker 10 procent minder dan normaal. Met name de grote bolmaten lieten het afweten. “Er was een duidelijk tekort aan twaalven, dat merken we vandaag de dag nog.” Het oude sortiment viel zoals eerder veronderstelt het meeste tegen. “Maar nogmaals, de resultaten waren heel grillig. Iedere kweker heeft wel een ras of partij dat dit jaar heel erg tegenviel. Hetzelfde geldt voor het hoge zuurpercentage door de hoge bodemtemperatuur tijdens het rooien (gemiddeld vijf graden hoger dan in 2013) en het vroege rooien vorig jaar. We hebben uitschieters gezien van partijen met meer dan 20 procent zuur. Maar ook hier is niet een lijn in te trekken. De kwaliteit is erg perceel- en soort afhankelijk.”
Dat er minder aanbod is, is volgens Dol, Wiering en Zonneveld te merken aan het feit dat kwekers-broeiers duidelijk meer in de markt zijn dan andere jaren. “En waar broeiers noodgedwongen kiezen voor een kleinere bolmaat, ontstaan ook daarin tekorten. Bovendien wordt het een vroeg broeiseizoen – stadium G is tien tot veertien dagen eerder – dus dat betekent meer broeicapaciteit.” Dit alles had een vlotte handel tot gevolg en die was welkom. “De vroege voorverkoop verliep goed, maar gedurende het voorjaar viel de handel helemaal stil. Door de beste gewasstand leek het een topoogst te worden, dus waren kopers afwachtend. Tweede helft juni werden de signalen langzaam anders.”
 
Prijsstijging
Veel vraag en relatief weinig aanbod. “Toch duurde het tot de derde week juli voordat de prijzen gingen stijgen”, merken de mannen op. “De handel heeft tijd nodig om zich op een vraagmarkt met hogere prijzen in te stellen. Bovendien duurt het een poos voordat kopers en kwekers erachter komen dat de schuren ineens leeg raken. Een heel deel sortiment was dusdanig slecht gegroeid dat orders niet volledig ingevuld konden worden. Diverse soorten zoals ‘Abba’, ‘Monsella’, ‘Monte Carlo’, ‘Rococo’, ‘Kung Fu’ en ‘Ile de France’ zijn bijna niet meer verkrijgbaar. Een tiental soorten is wel 50 procent gestegen in prijs. Het weegt voor de kweker echter niet op tegen de opbrengst die hij mist.” Ook merken Dol, Wiering en Zonneveld op dat niet alle kleuren even gewillig zijn. “Het witte sortiment loopt dit jaar stroef. Ook de vraag naar paars is niet overweldigend. Daarentegen zijn gele, rode en randtulpen gewoon ‘duur’.” Op wat kleine orders na is de handel in oogst 2014 nu gedaan. “Voor exporteurs is het lastig om de late orders in te vullen. Het aanbod dat nog beschikbaar is, is eenzijdig en duur.”
 

facebook Deel op Facebook
twitter Plaats op Twitter
email Stuur link naar een vriend
printer Print deze pagina
‹ Terug naar overzicht