Samen werken aan positie Allium

Samen werken aan positie Allium

Datum: 18 mei 2015

Ze zijn onder de naam ‘Combinatie Globemaster’ een samenwerkingsverband aangegaan. Samen hopen ze nieuwe markten aan te boren voor een enorm veelzijdig product.

De Allium ‘Globemaster’ is de grootste bolbloem. Een bloem bestaat eigenlijk uit zo’n 1500 kleine bloemetjes. Samen vormen de bloemetjes een paars-violette bol van ruim 20 centimeter doorsnee. Het is een exclusief product dat op veel afzetmarkten nog relatief onbekend is. Maar dat gaat spoedig veranderen.
Teeltbedrijf Gebroeders Valkering gaat een samenwerking aan met kwekerij en handelsbedrijf J.M. van Berkel. Laatstgenoemde beschikt over een immens assortiment bolgewassen, waaronder tientallen allium-variëteiten. Gebroeders Valkering teelt daarentegen minder cultivars, maar wel een aantal hele exclusieve, zoals de ‘Globemaster’.
Door de samenwerking vergroot J.M. van Berkel het sortiment dat zij aanbiedt aan de internationale klantenkring. Gebroeders Valkering verruimt door de samenwerking de afzetmogelijkheden naar nieuwe markten. Beide partijen benadrukken dat zij met Allium ‘Globemaster’ breed de markt in gaan door gebruik te maken van de bemiddeling en van de verkoopkanalen naar de exporteurs.
Een belangrijke grondslag voor de samenwerking is het vertrouwen in elkaars werkwijze. Kwaliteitsbehoud van het plantmateriaal is noodzakelijk voor het goede imago dat de Allium ‘Globemaster’ heeft.
 
Designbloem
Gebr. Valkering en J.M.van Berkel menen dat door nauwe samenwerking de stroom van dit product in de toekomst beter bewaakt kan worden. Door met inzichtelijke en slechts een aantal distribuerende partijen te werken, is kwaliteit in deze beter te beheersen en te overzien. Adriaan Valkering ziet met een voortdurende selectie op het plantmateriaal mogelijkheden om Allium ‘Globemaster’ kwalitatief nog meer gezicht te geven bij de consument.
John van Berkel verwacht veel van de samenwerking. Hij vindt de ‘Globemaster’ een product dat perfect aansluit bij de beleving van de hedendaagse consument. “Tegenwoordig zie je steeds vaker dat niet een hele bos, maar één bloem op de vaas staat. Deze Allium is daar heel geschikt voor. Het is een eyecatcher, een designbloem. De consument heeft best geld over voor zo’n exclusief product.”
Naast de snijbloemenverkoop ziet Van Berkel kansen in de droogverkoop en de pottenteelt. “Dat is in opkomst en zal zeker toenemen.”
“De Allium ‘Globemaster’ is een enorm veelzijdig artikel”, betoogt Adriaan Valkering. “Het is een sterke bloem, virusvrij en hij bloeit makkelijk een maand. Ook na de bloei heeft de bloem decoratieve waarde. Ik weet dat sommige mensen ze verven en dan is het een kerstproduct.” Van Berkel ziet verdere groeikansen bij zijn afnemers zowel in Nederland als voor de opkomende markten voor het droogverkoopproduct in Oost-Europa. Volgens beiden is dit product in die regio nog vrij nieuw en zeer gewaardeerd. Valkering heeft dat ervaren toen hij met de grote bolbloemen op een beurs in Polen stond. “Ik had een redelijke voorraad bij me, maar ik was er zo doorheen.”
Rob Müller, intermediair van Hobaho in dit product, juicht deze samenwerking en de gekozen aanpak toe. “Beide partijen staan garant voor kwaliteit. En daarmee zijn er voor mijn klanten zeker nog groeikansen in de wereldwijde droogverkoop.” Ook op het gebied van promotie zien Müller, Valkering en Van Berkel kansen. “We komen nog met flyers en er is fotomateriaal beschikbaar”, zegt Müller. “Ik denk dat we nog veel meer kunnen doen.” Toch plaatst Van Berkel daar een kleine kanttekening bij. “Op een plaatje kun je nooit laten zien hoe mooi dit product in het echt is.”
 

facebook Deel op Facebook
twitter Plaats op Twitter
email Stuur link naar een vriend
printer Print deze pagina
‹ Terug naar overzicht