Redelijk tot goede lelieoogst, maar grote verschillen

Redelijk tot goede lelieoogst, maar grote verschillen

Datum: 20 oktober 2014

Verschillen in opbrengst zijn er altijd en de lelieoogst zal dit jaar geen uitzondering op die regel worden.

Is het niet de wateroverlast in augustus, dan is het wel de virusproblematiek die zijn stempel drukt op het resultaat. Door de bank genomen ziet het er echter niet verkeerd uit. De lelievertegenwoordigers van Hobaho verwachten een redelijk tot goede oogst en spreken van een vlotte handel. Terwijl de Franse Longifl orums reeds geoogst zijn, met een redelijk tot goed resultaat, is in Nederland afgelopen week een start gemaakt met de lelieoogst. “Het zijn de eerste LA’s en Aziaten die nu de grond uit komen”, vertellen Rob Visser, Gert Vriend en Johan Kiekebos.
Over de kwaliteit zijn de vertegenwoordigers van het Hobaho-team Salecom goed te spreken. “We mogen dit seizoen gave bollen verwachten die goed beworteld zijn en mooi gegroeid. Hier en daar is sprake van Fusarium of dubbelneuzen, maar het mag eigenlijk geen naam hebben; het is niet meer dan andere jaren.” Een en ander hangt nauw samen met het voorafgaande groeiseizoen dat een goede start kende. “In maart, april en mei zijn de lelies geplant onder goede omstandigheden. De provincies Drenthe, Overijssel, Brabant en Limburg hebben in mei wel veel water gehad. Dat zag er toen erg zorgelijk uit, maar naar verluid hebben de lelies dit aardig doorstaan. Helemaal eff ectloos iszo’n natte periode nooit. De grondstructuur heeft toch te lijden gehad en dat zal ongetwijfeld wat oogstderving met zich meebrengen.”
 
Perceelskeuze
Groter is de impact van de wateroverlast in augustus, zo schatten de vertegenwoordigers. “Op sommige plekken, met name in Limburg en Brabant, is enorm veel regen gevallen, waardoor bepaalde percelen ‘verzopen’ zijn. We mogen van geluk spreken dat een droge septembermaand volgde. Dat heeft veel goed gemaakt.” Augustus en september zijn de belangrijkste groeimaanden voor een leliebol. Het kan dus niet anders dan dat drie natte weken in augustus hun sporen nalaten. “De probleempercelen tekenen zich na zo’n periode af”, stellen Vriend, Visser en Kiekebos.
“Perceelskeuze is dan ook erg bepalend en wordt richting de toekomst alleen maar belangrijker, zeker met de steeds strengere eisen rondom het gebruik van metam natrium en gewasbeschermingsmiddelen in het algemeen. Er moet echt dringend gezocht worden naar alternatieven. Het zou bovendien mooi zijn als we met de leliebollen de grens over kunnen, want verse grond is schaars in Nederland.”
 
Stevig zaken gedaan
Het laatste speelt ook zeker een rol in de hele virusproblematiek, die nog steeds in vol ornaat aanwezig is in de sector. “De uitslagen van de bladtoetsen komen nu binnen met zeer wisselende resultaten. Feit is dat sommige partijen zwaar getroffen zijn door PlAMV. Gelukkig wordt het probleem wel onderkend. Er wordt enorm veel tijd, geld en energie gestoken in hygiëne en virusvrij telen. Partijen die echt onder zitten, worden weggegooid. Probleem is echter dat er nog steeds vraag is naar bepaalde rassen en dan is virus ondergeschikt. Dat geldt voor een aantal rassen waar nauwelijks schone partijen beschikbaar van zijn.” Over de handel gesproken…de stemming is volgens de vertegenwoordigers goed. “In de soorten waar het echt om draait, is al stevig zaken gedaan. LA’s en Aziaten voeren daarin de boventoon. Dat heeft te maken met de slechte oogst vorig jaar. De tekorten die toen ontstonden heeft iedereen flink wakker geschud. Dit jaar laat de oogst zich beter aanzien. De verwachtingen voor de LA’s en Aziaten zijn goed en voor de Oriëntals en OT’s redelijk tot goed. Er wordt tegenwoordig geplant op de gevraagde bolmaat en dat gaat naar verwachting wel gehaald worden.
Maar de onderlinge verschillen zullen door eerder genoemde oorzaken groot zijn. Bij de tweejarige schubben geldt dat minder. Door de goede start in het voorjaar en uitgebleven vorstschade zal deze opbrengst heel best zijn. Het vak is nu in afwachting merken wij.”

facebook Deel op Facebook
twitter Plaats op Twitter
email Stuur link naar een vriend
printer Print deze pagina
‹ Terug naar overzicht