Duurzaamheid centraal op ontbijtsessies

Duurzaamheid centraal op ontbijtsessies

Datum: 18 maart 2015

De jaarlijkse Hobaho-ontbijtsessies keren weer volledig terug naar Keukenhof. Het thema van de vier bijeenkomsten is ‘Route naar een duurzame productie in de bollensector’. Daarnaast organiseert Hobaho een vrijdagmiddagbijeenkomst in Creil over tulp en handel.

De ontbijtsessies van Hobaho worden dit jaar voor de zevende keer gehouden. Net als voorgaande jaren vormt de bijeenkomst een platform waar onderzoek (Wageningen UR/PPO) en de praktijk bij elkaar komen en kennis kan worden uitgewisseld. Alles gebeurt onder het genot van een vroege maaltijd.
Het thema van dit jaar is ‘Route naar een duurzame productie in de bollensector’. “Een actueel thema”, zegt Sam van Egmond, directeur bemiddelen bij Hobaho. “De sector ligt onder een vergrootglas. Vanuit belangenorganisaties en de politiek ligt druk op de sector om duurzamer te produceren.”
De vier bijeenkomsten hebben allemaal een relatie met duurzame teelt. Op de eerste bijeenkomst, vrijdag 27 maart, behandelt André Hoogendijk van de KAVB het project ‘Duurzaam telen met garantie voor de afnemer’. Dit project voert de KAVB met de Stichting Milieukeur uit. Deze stichting moet de maatschappelijke accreditatie van het keurmerk borgen.  Tevens zijn enkele deelnemende ondernemers aanwezig die over hun bevindingen vertellen. “We vinden als Hobaho dat we ieder initiatief dat de sector beweegt om het middelengebruik terug te brengen moeten ondersteunen”, legt van Egmond uit.
De tweede bijeenkomst, op vrijdag 3 april, draait rond biologisch bollenteler in omschakeling John Huiberts. “Een ondernemer die zijn nek uitsteekt voor bodemgezondheid”, vindt Van Egmond. Hij spreekt over hetgeen in Nederland mogelijk is in het kader van ‘het jaar van de bodem’, uitgeroepen door de Verenigde Naties voor 2015. Huiberts ontving recent de Gouden Roerdomp als prijs voor zijn natuurinitiatieven.
De derde bijeenkomst vindt plaats op vrijdag 24 april. Het thema is ‘Het nieuwe ontsmetten als onderdeel van het duurzame telen’. De spreker van die dag is Henk Gude van Wageningen UR/PPO. Gude spreekt onder meer over ontsmetting in volledig geconditioneerde omstandigheden waarbij de uitstoot naar het milieu tot vrijwel nul wordt teruggebracht.
Tot slot volgt op 1 mei Peter Vreeburg van Wageningen UR. Hij gaat in op het belang van schoon uitgangsmateriaal in een duurzame teelt. “Schoner uitgangsmateriaal reduceert niet alleen het middelengebruik, het levert ook een forse kosten- en uitvalsbesparing op”, legt Van Egmond uit. 
De sessies keren dit jaar geheel terug naar Keukenhof. “Dat blijft steeds een inspirerende plaats voor ontmoetingen”, zegt Van Egmond. Verleden jaar koos Hobaho er voor om dichter naar de bedrijven toe te kruipen. De ontbijtsessies vonden plaats in Zwaagdijk, ’t Zand en Emmeloord. “Het bleek lastig om op die locaties ruime belangstelling te krijgen”, zegt Van Egmond. “Destijds speelde ook mee dat het voorjaar vroeg intrad. Veel ondernemers moesten op hun bedrijf aan de slag.”
Hobaho keert op 10 april wel terug naar de polder. Op die dag wordt een bijeenkomst gehouden in het Poortershuys in Creil. Het thema is dan ‘Marktgericht produceren voor tulpenkwekers’. Sprekers zijn Peter Edelaar en Jaap Houwer van FloraHolland. Zij presenteren vanuit het kenniscentrum tulp hun recente analyse van de markt. De centrale vraag is ‘Hoe sluit de kwekerij met zijn keuzes voor assortiment aan bij de wensen van de consument en de retail’. 
 

De ontbijtsessies
De ontbijtsessies van Hobaho worden gehouden in het Wilhelmina Paviljoen bij Keukenhof. Er is ruimte voor 20 tot 30 kwekers, broeiers, exporteurs en anderen. Het ontbijt staat om 8.00 uur klaar. De sprekers van de dag geven in ongeveer een half uur een presentatie, waarna ruimte is voor discussie. Om ongeveer 9.30 uur wordt de bijeenkomst afgesloten. Relaties die zich aanmelden, ontvangen van Hobaho een toegangskaart voor Keukenhof en (ter plekke) een parkeerkaart.
27 maart: Duurzaam telen met garantie voor de afnemer.
3 april: Verenigde Naties, ‘Jaar van de bodem’ en wat we doen in Nederland.
24 april: Het nieuwe ontsmetten als onderdeel van duurzame teelt.
1 mei: Het belang van schoon uitgangsmateriaal in een duurzame teelt.
Middagsessie Creil: 10 april: Marktinformatie van het Kenniscentrum Tulp.

Aanmelden kan tot 3 dagen voor de sessie: www.hobaho.nl/aanmelden
 

facebook Deel op Facebook
twitter Plaats op Twitter
email Stuur link naar een vriend
printer Print deze pagina
‹ Terug naar overzicht