Broeiseizoen tulp kent moeizame start

Broeiseizoen tulp kent moeizame start

Datum: 23 februari 2015

Het tulpenbroeiseizoen is al weer een aantal weken onderweg. Van een flitsende start is echter geen sprake, zeggen Hobaho intermediairs Per Hoogenboom en Nico Wiering. Veel broeiers willen snel aan de slag met kleine maten broeien en dat pakt dit jaar slecht uit. Hoogenboom en Wiering vragen zich af waarom broeiers steeds beginnen met kleine bolmaten: ‘Vermijdt risico en begin een maat groter.’

De start van het tulpenbroeiseizoen is moeilijk verlopen. Die conclusie trekken Per Hoogenboom en Nico Wiering. De prijzen die voor tulpen op de veiling worden betaald zijn overwegend teleurstellend. Met name de lichtere varianten worden mager betaald, mede doordat het aanbod flink hoger is dan vorig jaar.
Een nadere analyse geeft inzicht in de oorzaken. Zo valt op dat eigenlijk maar twee categorieën tulpen voor de klok komen. Enerzijds zijn er de tulpen van zware kwaliteit, 28 gram of hoger, en hiervoor worden goede prijzen betaald. Anderzijds zijn er de lichtere tulpen – lichter dan 24 gram - aan de onderkant van de markt. Het aanbod is groot en de prijzen daardoor laag.
Het tussensegment ontbreekt vrijwel geheel. Logisch, zeggen Wiering en Hoogenboom, want de producten uit deze categorie worden vrijwel allemaal via bemiddeling aan de retail verkocht. En daar zit de kneep, zegt Wiering, want de retail wil bloemen van minimaal 22 of 24 gram, afhankelijk van de verkooporganisatie. “Bloemen die lichter zijn, worden door de retail geweigerd en door de broeier vervolgens op de klok aangeboden, met als gevolg een prijsdrukkend effect. De klok krijgt zo het overschot van de tulpenteler in Nederland. Daardoor ontstaat geen juist beeld van de totale tulpenafzet. Eigenlijk moeten we dat voorkomen.”
 
Zonuren
 De reden dat juist dit jaar veel tulpen op deze wijze worden aangeboden vindt zijn oorsprong in het moeilijke broeiseizoen en de keuzes die broeiers maken. De weersomstandigheden zijn in de eerste maand van het jaar somber geweest: veel regen en te weinig zonuren. Broeiers die met lichte bollen aan het seizoen begonnen, slaagden er niet in voldoende massa in de tulpen te krijgen. “De verwachting voor de start van het broeiseizoen was dat er door het warme weer in mei en juni van het afgelopen jaar voldoende warmte en energie in de bollen zat, maar dat bleek niet zo te zijn”, zegt Wiering. “Januari blijkt weer de maand met de problemen. Het is een moeilijk broeiseizoen.”
Broeiers zijn zelf deels ook debet aan de magere resultaten, zegt Hoogenboom. “Traditioneel beginnen broeiers met bolmaat 12, dan 11 en 10, maar de grote broeifabrieken beginnen met 10. Dat begrijp ik wel, want het is gewoon een rekensommetje. Er gaan meer 10’en  dan 12’en in een krat en in de kas. Voor de retail schakelen ze over naar kleine maten en dat blijkt nu te vroeg te zijn. Doordat ze beginnen met een te kleine maat, halen ze de 24 gram niet. Ze hebben te veel de grens opgezocht. Ik zou zeggen, vermijdt dit risico en begin een maat groter.”
Toch kunnen Wiering en Hoogenboom nog niet de balans van het seizoen opmaken. Deze week en volgende week moet – na de aanloop voor Vrouwendag - duidelijk worden hoe de tulpenbranche er echt voor staat. “De weken rond kerst en de eerste vier weken van het jaar waren slecht. De vijfde week stabiliseerde alles en de zesde week was redelijk. Het is de vraag of deze lijn doorzet of dat we een terugval krijgen. ”Qua kleur signaleren Wiering en Hoogenboom ook verschillen. De makkelijk te broeien kleuren roze en wit werden veel aangeboden en liepen in het begin van het jaar slecht, maar dat herstelt nu langzaam. Oranje, geel en rood doen het beter.
De handel in tulpenbollen gaat daarentegen vlot, zeggen beide Hobaho-intermediairs. Wiering constateert dat de bolmaten 10 en 11 – met het oog op bloemen voor de retail – goed lopen. In de grotere bolmaten is voldoende aanbod. 

facebook Deel op Facebook
twitter Plaats op Twitter
email Stuur link naar een vriend
printer Print deze pagina
‹ Terug naar overzicht