Seizoen bol-op-pot heeft niet aan verwachting voldaan

Seizoen bol-op-pot heeft niet aan verwachting voldaan

Datum: 08 april 2015

Het seizoen voor bol-op-pot is met name voor hyacintenbroeiers teleurstellend verlopen. Via bemiddeling zijn wel acceptabele resultaten behaald, maar de klokprijs op de veiling lag vanaf de eerste dag onder de kostprijs. Dat stelt het Hyacintenteam van Hobaho vast.

Het seizoen voor de verkoop van bol-op-pot-producten is bijna voorbij. Het Hyacintenteam van Hobaho, bestaande uit Bob Siecker, Piet Goemans en Paul Verkleij, maakt de balans op en kijkt met weinig positieve gevoelens terug op het afgelopen seizoen voor bol-op-pot-producten. De prijsvorming van hyacint voor de klok van FloraHolland is heel magertjes geweest. Onder de twintig cent per stuk is een gemiddelde en geregeld zijn karren doorgedraaid. De intermediairs benoemen een aantal factoren die bepalend zijn geweest voor het verloop van het seizoen. Zo liep de productie van Frans en Nederlands product in elkaar over. Dit in tegenstelling tot verleden jaar. “Dit jaar viel er geen gat tussen de aanvoer, maar was er een opeenhoping”, zegt Goemans. “Daardoor stond de prijs vanaf dag 1 onder druk.”
Toch wil Goemans niet alles afschuiven op de Franse productie. “Er staat zestig bunder aan hyacint in Frankrijk, waarmee ze twee weken eerder op de markt komen. In de praktijk blijkt dat de productie uit beide landen elkaar overlapt. Je kunt dus ook zeggen dat er te veel staat in Nederland. De handel heeft dat heel goed ingezien en heeft slim gebruik gemaakt van de overproductie en de ruim op handen zijnde productie.”
 
Kwaliteit
Een andere ontwikkeling die heeft bijgedragen aan de magere prijzen, is de wisselende kwaliteit. Volgens het team is dit te verklaren door broeiers die in korte tijd grote hoeveelheden bollen broeien en op de markt brengen.  “Als de Nederlandse broeiers zich houden aan de kou- en kasdagen zoals die worden geadviseerd, dan wordt een knapper eindproduct geleverd met betere kansen op herhalingsaankoop door de consument.”
Die drang om te produceren heeft overigens een achtergrond. Kwekers hadden verleden jaar al een bijzonder goede oogst. Kwekerijen die zelf broeien moesten meer bollen broeien dan ze hadden ingeschat. Dat er relatief veel ‘eenpitters’ (pot met één bol) zijn heeft te maken met de goede groei. De kwekers/broeiers kregen zo vrij dikke producten. “En van bollen van zeventien centimeter zet je er niet drie op een pot”, zegt Verkleij.
Daarnaast constateren de intermediairs dat sommige broeiers zich hebben laten verleiden door de lage bollenprijs vlak voor het seizoen. “Ze wilden een gokje wagen. Vorig jaar hadden ze juist het meest verdiend met de bollen die ze op het laatste moment hebben gekocht. Dit jaar is dat helaas niet zo gegaan”, zegt Goemans. 
 
Meerwaarde
Was het seizoen bol-op-pot dan een grote tegenvaller? Het Hyacintenteam wil niet zo ver gaan. “Muscari en narcissen hebben het best redelijk gedaan dit seizoen. Het begin was niet geweldig, maar na Valentijnsdag zijn de prijzen nog aangetrokken. De markt voor snijhyacint loopt redelijk tot goed.”
“Natuurlijk zijn er ook broeiers die een redelijk seizoen hebben gedraaid”, erkent Goemans. “Broeiers die marktgericht produceren, hebben voordeel hiervan gehad. Dat zijn vooral bedrijven die - al dan niet met toegevoegde waarde - op contract hebben geleverd. Die prijzen zijn al eerder vastgelegd. Zij hebben gemiddeld genomen dan ook een beter product. De handel kiest daarom voor hen en is dus bereid een hogere prijs te betalen.”
“Bij bemiddeling mocht de relatie tussen broeier en afnemer, de logistieke afhandeling en de kwaliteit van het product meer waard zijn dan het product zelf”, legt Goemans uit. “Dat is het verschil tussen bemiddeling en de veilingprijs. De producten met deze toegevoegde waarde zie je bijna niet voor de klok op de veiling.”
De producten met toegevoegde waarde hebben een plafond, qua prijs en qua hoeveelheid. “Daar gaan we de massa niet mee wegzetten. Er is te veel product voor een veranderende markt. Neem bijvoorbeeld de bol-op-pot. Een éénpitter geef je niet als geschenk, dan doe je liever een driepitter of en schaal met vijf bollen cadeau. Het is zaak om ons te realiseren voor welke markt we produceren en naar aanleiding van die conclusie de keuze van de potmaat maken. De markt is veranderd en het is belangrijk om daar op in te spelen.”

facebook Deel op Facebook
twitter Plaats op Twitter
email Stuur link naar een vriend
printer Print deze pagina
‹ Terug naar overzicht
Intermediair
Werk 0252 43 47 42
Mobiel 06 53 37 99 36
Fax 0252 43 46 42
E-mail