In memoriam Kees Breed

In memoriam Kees Breed

Datum: 05 april 2017

Zondag 2 april overleed oud Hobaho Intermediair Kees Breed op 79 jarige leeftijd.

Kees Breed nam in de Hobaho bemanning een bijzondere plaats in. Hij was voor iedereen in het bedrijf een geweldige collega. Heel rustig deed hij zijn werk en als hij niet zo bijzonder was zou hij bijna onopvallend zijn klanten kunnen bedienen. Naast het bemiddelen in een zeer groot scala aan producten, was Kees ook dagelijks in de veilingzaal te vinden en maakte hij deel uit van het “groene veilingteam”.
In de veilingzaal nam hij veel werk uit handen van zijn collega’s die zich in het seizoen meestal richtten op spoedeisende zaken terwijl de broodnodige specialistische inkoopopdrachten voor de “gewone” bemiddellaar te veel tijd vergde.
De vraag naar het minder bekende assortiment vergt nu eenmaal specialistische kennis over aard, kwaliteit en herkomst van deze producten. Dat allemaal uitzoeken kostte toen veel tijd. Er was nog geen Google of internet waar je even kon zoeken. Dus gaf je deze koopopdrachten aan Kees Breed.
Geduldig en rustig als Kees was, hoorde je nooit een weigering of bezwaar als je een dergelijke opdracht aan hem overdroeg.  Kees kon zich deze rust permitteren, want als geen ander wist hij van alle producten tot in detail te vertellen waar dit gewas van nature groeide, wat de hoogte, kleur en allerlei andere eigenschappen waren van het gevraagde product. Daarnaast wist hij ook altijd wel door welke kweker dit nog werd geteeld.
Kees verwierf deze speciale opdrachten via de veilingen en als het er niet was pakte hij weloverwogen de telefoon en vulde deze moeilijke transacties één voor één verder in. De betreffende kwekers weigerden dan ook zelden een vraag van Kees.

Men wist dat Kees serieus was, vaak beter wist dan de betreffende kweker wat iets waard was en hij genoot een groot vertrouwen van iedereen in het vak.
Ook als lid van het groene veilingteam bleek Kees een onmisbare bron van kennis te zijn. Er kon niet een zodanig exotisch gewas in aanbod komen of Kees wist waar het over ging. En “weten waar het over ging” beperkte zich echt niet tot teelt en herkomst. Ook de gebruiksmogelijkheden, welke markten voor een dergelijk product aantrekkelijk waren en noem maar op.
Naast dat Kees een “wikipedia” was voor zijn collega’s, werd zijn kennis ook menigmaal door de Hobaho klanten geraadpleegd. Exporteur zowel als kweker wie te maken kreeg met vraag naar, of interesse in, producten die niet zo voor de hand lagen, kwamen veelvuldig even bij Kees langs om wat meer te weten te komen over het bewuste product.
Elk mens krijgt talenten mee en het gaat er in het leven om wat men er mee doet. Kees Breed was gezegend met een ongebreidelde interesse in alles wat het bloembollenvak betreft en had daarnaast een fabelachtig geheugen. Een niet genoemd maar ook belangrijk talent van Kees was zijn eenvoud en bescheidenheid. Kees vond zichzelf niet zo bijzonder, hij stelde zijn ongelofelijke hoeveelheid kennis beschikbaar voor iedereen die er mee geholpen was. Deze opstelling heeft Kees Breed meer bijzonder gemaakt dan dat hij zichzelf realiseerde.
Kees heeft vanaf maart 1976 tot 2000 zijn diensten via Hobaho aan het vak aangeboden.

Hobaho beschouwt het als een grote eer om een mens als Kees Breed in haar midden te hebben gehad en we realiseren ons dat wij en veel vakgenoten hem node zullen moet missen.
Wij wensen zijn naasten veel kracht om dit verlies te kunnen  dragen en moge Kees in vrede rusten.
 

facebook Deel op Facebook
twitter Plaats op Twitter
email Stuur link naar een vriend
printer Print deze pagina
‹ Terug naar overzicht
Intermediair
Werk 0252 43 47 54
Mobiel 06 21 50 08 47
Fax 0252 43 46 54
E-mail