Ideale oogstomstandigheden Calla

Ideale oogstomstandigheden Calla

Datum: 18 november 2014

In tegenstelling tot 2013 ging het calla-seizoen dit voorjaar meteen voorspoedig van start. De hoge bodemtemperatuur zorgde dat het geplante product meteen goed aansloeg, wat resulteerde in weinig uitval. Later in het seizoen - mei tot en met half juni - liet ook het gesnipperde product op het veld goede resultaten zien.

Augustus kende soms hevige regenval, maar dat veroorzaakte geen dusdanige problemen dat het de knolontwikkeling schaadde. Aantastingen door de Alternariaschimmel bleven tot enkele plekjes beperkt. Met hoge temperaturen tot eind oktober, kon in de tweede week van oktober gestart worden met het rooien van een mooi afgerijpt gewas. Hoewel vanaf begin november het weer eindelijk herfstachtiger is geworden, is de dreiging van vorst ver weg. “Er kan onder bijna ideale omstandigheden netjes achter de cultivars aangerooid worden”, zegt Keijzer. “De knollen zien er mooi uit, maar je weet natuurlijk pas echt hoe de kwaliteit is als ze gesorteerd in de bakken liggen.” Waren vorig seizoen de grotere maten 20+ schaars, door het goede groeiseizoen zal dat dit jaar zeker niet het geval zijn.
Balans
Aan de afzetkant verloopt de handel tot nu toe stroef, zeker richting het snijbloemensegment. De bloemenkwekers hebben een teleurstellend seizoen gedraaid, waarmee zich de trend van de afgelopen twee seizoenen voortzette. “De vraag is nu hoe dit verder moet, dit kan zo niet doorgaan. Er moet gezocht worden naar een nieuwe balans in de markt.” Voor dit jaar betekent dat in elk geval dat veel handel pas laat, als de knollen al gesorteerd in de bakken liggen, tot stand zal komen, verwacht Keijzer. De potplantenkwekers draaiden een redelijk jaar, hoewel hun eindafnemers wel een steeds scherpere prijs vragen, hetgeen ook de knollenprijzen drukt. Omdat de potmaten steeds kleiner worden, zal de vraag zich vooral concentreren op zift 16-18 en kleiner.
Het is goed denkbaar dat in dit segment een zekere schaarste optreedt, waardoor wordt uitgeweken naar de grotere maten voor een vergelijkbare prijs. Daar zit voor potplantenkwekers die werken met geautomatiseerde systemen overigens wel een grens aan, stelt Wilfred.
United Calla
In de huidige dynamische markt is aandacht voor onderscheidend vermogen en makkelijke knollengroei belangrijk, zeker in moeilijker kleuren als geel en oranje. Daarin beschikt kwekersvereniging United Calla over de nodige troeven. Uit de in 2012 overgenomen veredelingskraam van de Nieuw-Zeelandse calla-specialist Andrew Wearmouth komen in deze kleuren een aantal zeer groeikrachtige typen te voorschijn, waaronder de reeds geïntroduceerde ‘Morning Sun’. Verder blijken ‘Pink Puppy’ en ‘White Flirt’ zeer goede knollengroeiers met een grote potentie te zijn. Dit en de komende jaren zal in de kraam verder geselecteerd worden in de zoektocht naar opvolgers voor het huidige sortiment. Marktintroductie is wel een kwestie van lange adem: een nieuweling moet passen in het systeem, een lange houdbaarheid hebben en een aanvulling zijn op wat er al is. Daar hoort ook nog eens een kwekerij bij die de focus legt op een betrouwbare kwaliteit. United Calla stelt zich daarbij tot doel de diverse schakels te integreren in een keten van productie tot eindverbruiker, om zo overproductie te voorkomen. “Meer knollen in de schuur dan de markt aankan, brengt de markt in een neerwaartse spiraal, die het mooie product calla onwaardig is.” Keijzer vindt niet dat de callamarkt verzadigd is. “Mensen vergapen zich nog steeds aan de calla.” Zo ziet hij ruimte voor kleinere potplantenkwekers die grotere maten opzetten bestemd voor deels nog braakliggende afzetkanalen als de bloemenwinke of de kleinere tuincentra.

facebook Deel op Facebook
twitter Plaats op Twitter
email Stuur link naar een vriend
printer Print deze pagina
‹ Terug naar overzicht
Intermediair
Werk 0252 43 47 22
Mobiel 06 53 37 79 82
Fax 0252 43 46 22
E-mail