”Dit is dé marktplaats voor agrarisch aanbod’

”Dit is dé marktplaats voor agrarisch aanbod’

Datum: 15 december 2014

Ze hebben de expertise in huis en beschikken over een breed netwerk in de agrarische sector: de medewerkers van Hobaho Veilen. Wie van plan is zijn of haar bedrijfsactiviteiten te wijzigen of beëindigen, kan bij hen prima terecht. Machines en materialen kunnen in één klap verkocht worden via een veiling, maar wie meer tijd heeft kan ook kiezen voor de vraag- en aanbodsbank. ‘Onze agrarische marktplaats.’

De tendens van de afgelopen tien jaar – waarin een toenemend aantal bloembollenbedrijven besloot de activiteiten te beëindigen – lijkt langzaam tot stilstand te komen.  Dat betekent niet dat er geen beweging is in de vraag naar en aanbod van machines en materialen. “In tegendeel”, stelt Patrick Blijleven. “Er is juist veel behoefte aan gebruikte, goed onderhouden spullen. Met onze online vraag- en aanbodsbank spelen we daar op in.” De periode die nu voor de deur staat, betekent traditiegetrouw veel beweging in de handel bij Hobaho Veilen. Bedrijven die voorjaarsgewassen telen – met uitzondering van de kweker-broeiers – hebben het in de winterperiode rustig en ook bij de kwekers van zomergewassen is in januari de ergste drukte achter de rug. “Dat zien wij terug in ons websitebezoek”, zegt collega Eline Schoon. “Komende maanden worden er dagelijks zo’n twintig nieuwe items toegevoegd aan de vraag- en aanbodsbank. Dat gebeurt ’s ochtends om 9.00 uur. Nieuwe en interessante kavels zijn erg gewild, dus is het zaak snel te reageren. Sommige klanten zijn fan van onze site en zitten elke ochtend steevast klaar voor het nieuwe aanbod.”
 
Aanbod sturen
In totaal heeft Hobaho Veilen zo’n 2.000 machines en materialen permanent in aanbod. De focus ligt daarbij op de bloembollensector, maar het veilingteam heeft haar vleugels afgelopen jaren verder uitgeslagen binnen de sierteelt- en agrarische sector. “We beschikken over een groot klantenbestand. Met 80 procent van de bloembollengerelateerde bedrijven – teelt, handel en broeierij – doen we zaken of hebben we zaken gedaan. Ook zien steeds meer mechanisatiebedrijven de meerwaarde in van onze diensten. Daarmee hebben we dus een heel groot bereik. Dat resulteert in zo’n 1.250 sessies per dag met een gemiddelde sessieduur van maar liefst vier minuten. Gemiddeld worden er vijftien transacties per dag gesloten”, aldus Schoon. Klanten die een volledige bedrijfsinventaris willen verkopen, kunnen volgens Blijleven kiezen uit twee opties: de vraag- en aanbodsbank of een veiling. “Voordeel van een online materialenveiling is dat de verkoper binnen 36 uur 80 procent van zijn aanbod kwijt is. Materialen die niet zijn verkocht in de veiling kunnen  later verkocht worden via de vraag- en aanbodsbank. Men kan ook de gehele inventaris via dit kanaal verkopen, verspreid over een langere periode. Het aanbod kan dan beter gestuurd worden, afgestemd op de piekmomenten dat er veel vraag naar is. Kopers profiteren bij de vraag- en aanbodsbank van een lagere provisie. Bovendien is het spreiden van de verkoop over een aantal kalenderjaren fiscaal aantrekkelijker.”
 
Taxateurs
Blijleven en Schoon benadrukken de stevige positie van Hobaho Veilen in de agrarische sector. “Dat heeft voordelen ten opzichte van een groot veilinghuis. De opgelden zijn lager en de specifieke kennis van de sector en het netwerk zijn groter. “Wij kunnen klanten goed adviseren, niet alleen over de juiste verkoopstrategie, maar ook over de prijs.” Patrick en Eline, evenals collega Kees Hopman zijn sinds 2013 gecertificeerd taxateur voor roerende goederen in het bloembollenbedrijf. Marian van der Meer maakt het veilingteam compleet dat daarmee bestaat uit vier specialisten die dagelijks bezig zijn met de handel in machines en materialen. Hobaho Veilen zal dit jaar ook weer aanwezig zijn op de Mechanisatietentoonstelling, van 13 tot en met 15 januari in Vijfhuizen. “Voor ons is dit min of meer de aftrap van een nieuw seizoen. De beurs is voor ons een mooi uithangbord, omdat het merendeel van de klanten daar rondloopt. Voor ons een mooi moment om onze diensten onder de aandacht te brengen en de ins en outs te horen van het vraag en aanbod in de markt. Voor advies gaan we graag het gesprek aan met (potentiële) klanten.”

facebook Deel op Facebook
twitter Plaats op Twitter
email Stuur link naar een vriend
printer Print deze pagina
‹ Terug naar overzicht
Intermediair
Werk 0252 43 47 36
Mobiel 06 52 84 42 06
Fax 0252 43 46 36
E-mail